Gode råd til et praktisk kjøkken

  • Prøv å plassere oppvaskmaskinen maks 60-90 cm fra håndvasken. Det blir lett søl om du må “over ” gulvet fra vasken til oppvaskmaskinen med oppvasken.
  • Tenk over hvor høyt du vil ha kjøkkenbenken. En vanlig standard er at bordplatehøyden skal være 10-15 cm under albuehøyde.
  • Spar på skrittene. Prøv å plassere kjøleskap,  vask og komfyr slik at den samlede avstanden mellom dem er minst 360 cm og maks 660 cm.  Tenk på hvordan du vil bevege deg mellom kjøleskap, vask og komfyr under matlagingen.
  • Du får ofte det beste lyset ved å installere lamper under overskapene eller på veggene over kjøkkenbordet. Husk at lys fra pendel i taket vil du skygge for selv når du står og arbeider ved kjøkkenbenken.
  • Sett av plass til avlasting av panner og annet utstyr ved siden av komfyren, gjerne opp til 40 cm på begge sider.
  • Sørg for at du har godt med arbeidsplass på kjøkkenet. Sett gjerne av plass til to arbeidsplasser. Har du kun plass til en arbeidsplass, prøv om du kan ha en på minst 2,5 meter bred.
  • Anskaff deg en lydsvak kjøkkenvifte – det er uunværlig i et åpent kjøkken. Velg en som er innbygget i loftet og med ekstern motor, som ikke lager for mye støy.
  • Vil du ha et ryddig kjøkken kan du få dette ved å gjemme bort mikrobølgeovn, kaffemaskinen og andre tekniske kjøkkenmaskiner i skap. Dette ser ofte ryddigere ut og de opptar ikke plass på kjøkkenbenken. Husk at du eventuelt må ha utlufting i skapet.
  • Det bør være minst 110 cm fritt gulvareal bak kjøkkenets arbeidsplass. Husk at skuffer og skaper skal kunne åpnes mens matlaging pågår.
  • Plasser innbygningsovn i en behagelig høyde så du unngår unødvendig bøying.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *