Granittstein på bildene er fra Allstein
Naturstein er ikke det samme som industrielt fremstilt stenskiver. Kjøkkenbenk i natursten blir laget av en hel stenblokk som har blitt tatt ut av berggrunnen. Steinen har blitt formet av naturen gjennom millioner av år. Hver enkel stenblokk er derfor unik både i farge, mønster og tekstur.
Naturstein kan deles inn i fire grupper: Granittlignende stentyper (silikatsten), Marmor/kalkstein (karbonatsten), skifer og sandsten.
Ta rede på hva stentypen din har av egenskaper når det gjelder motstandsdyktighet mot både syreholdige matvarer, riper og hvor porøs steinen er.
Granittlignende steintyper:
Granitt dannes av kvarts, feltspat og glimmer der feltspat oftest utgjør hoveddelen. Innholdet av kvarts ligger på mellom 20% til 60%. Da granitt oftest inneholder mest feltspat er det denne som bestemmer fargen. Granittlignende stentyper er harde stentyper og fungerer veldig godt som kjøkkenbenk. Den er motstandsdyktig mot riper og sterke rengjøringsmidler, løsningsmidler og mot syreholdige matvarer. Vanlige farger er rosa, hvitaktig og sjeldnere farger er grønn eller mørk. Svart granitt er ingen granitt i geologisk forstand.
Marmor/kalksten:
Marmor kommer fra det greske ordet marmaros som betyr “skinnende sten”. Marmor består hovedsakelig av kalsitt, og stenen inneholder derfor mye kalsium, karbon og oksygen. Det finnes store mengder marmor i Norge. Marmor og kalksten kommer innunder mykere stensorter. Den har heller ikke samme motstandsdyktighet mot rengjøringsmiddel og syreholdige matvarer. Vin, juice og rødbetesaft gir flekker i stenen som ikke går bort. Kalksten er også følsom for salt. Når det gjelder marmor kan du få det i mange farger. Fargen ren hvit marmor er en veldig ren kalkstein. grønn farge kommer av serpentin fra kalksten med høyt innhold av magnesium. Kobber gir også grønn farge., den rosa fargen kommer av mangan og den sorte fargen fra jernoksid. Har marmoren en blanding av farger er det på grunn av kalksteinen var forurenset av ulike mineraler.
Stenen impregneres av leverandøren, og impregneringen gjøres kun èn gang. Visse stener følger der med en stensåpe som skal brukes. Ellers kan du olje inn stenen med tynn olje som for eksempel symaskinolje tre ganger med en ukes mellomrom. Du lar oljen trekke inn over natten og tørker så av det overflødige. Grunnbehandle stenen èn gang i året.
Den daglige rengjøringen gjøres med en mild blanding av vann og oppvaskmiddel eller vinduspuss. Bruk aldri skuremiddel eller stålull. Bruk heller ikke rengjøringsmiddel beregnet for badet.
Sandstein hører til i gruppen sedimentære bergarter. Sammen med sand er hovedbestanddelene kvarts og feltspat og bindemidlet er ofte kvarts, kalk eller leire. Sandstein er meget porøst og suger derfor til seg vann som igjen danner smuts. Den er også lite motstandsdyktig mot syre. Det blir ikke anbefalt å bruke sandstein til kjøkkenebenk.
Skifer er en sedimentær bergart. Det dannes ved at leire, grus og sand blir avsatt på bunnen av hav eller vann. Tykkelsen økerog dermed øker også temperatur og trykk. Leire, grus og sand blir etterhvert forsteinet og omdannes til skifer.
Ønsker du natursten i ditt kjøkken bør du la proffene ta seg av oppmåling, levering og montering da materialet er betydelig dyrt.




